Kerülendő ételek


Candida-diéta – Kerülendő ételek

A candida-diéta egy meglehetősen nehéz életmódváltást jelent, különösképpen a szigorú szakaszban, vagyis az első két hét során (1. fázis). Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a második fázisban már sokféle ételt lehet fogyasztani, amit a szigorú hetek alatt tilos.

A candida-diétát érdemes egy tisztítókúrával kezdeni. Ezalatt a kúra alatt, valamint az ezt követő pár hét során (első fázis, avagy szigorú szakasz), kerüld el az alábbiakban felsorolt élelmiszereket!

Az alábbi ételek közül némelyik cukrot tartalmaz, ami táplálékot szolgáltat a candida gombának, mások pedig az immunrendszert gyengítik, így nehezebb a küzdelem a candidiázissal szemben.

Az első fázisban kerülendő ételek

Csoport
Kerülendő ételek
Megjegyzés
GYÜMÖLCSÖK
Friss gyümölcsök
Aszalt gyümölcsök
Gyümölcsitalok
Gyümölcskonzervek
A gyümölcsök magas cukortartalma táplálja a candidát. A citrom levét lehet fogyasztani.
A 2. lépésben már az alacsony cukortartalmú gyümölcsöket (alma, bogyók) lehet enni.
SAJTOK
6 hónapnál tovább érlelt sajtok
Legjobb, ha az első szakaszban semmilyen sajtot nem eszünk, de a második szakaszban már fogyasztható a mozarella, feta sajt, Anikó-sajt, Óvári, amiknek az érlelése 6 hónapnál rövidebb.
ADALÉKOK, TARTÓSÍTÓSZEREK
Minden olyan összetevő, ami ismeretlen eredetű, vagy amit nem tudsz kiejteni
A citromsav, amit pl. gyakran a paradicsomkonzervhez tesznek, fogyasztása tilos. A vegyszerek is kedveznek a candidának.
ALKOHOL
Bor
Sör
Égetett szeszek
Az alkoholban rengeteg a cukor, és a candida kiváló táptalaja.
Emellett bénítja az immunrendszert is.
Az alkohol és a candida párosítása olaj a tűzre.
Alkoholt csak a 3. fázisban lehet fogyasztani, kismértékben.
KOFFEIN, STIMULÁTOROK
Kávé
Tea, Energiaitalok


A tein-származékok, valamint a taurin is bűnös a candidiázisban. Még a koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint, így ez is kerülendő.
GLUTÉNTARTALMÚ ÉTELEK
Búzából, rozsból, zabból, árpából készült ételek, mint pl. a fehér kenyér, tésztafélék, stb.
Csak a teljes kiőrlésű termékek fogyaszthatók!
DIÓFÉLÉK
Sózott és pörkölt diófélék fogyasztása tilos!
Ha szereted a rágcsálnivalókat, válaszd a natúr, só és olaj nélküli változatokat!
GOMBAFÉLÉK
Gomba
Szarvasgomba
Penész
A candida igazi táptalaja a gomba illetve a penész (pl. sajtokon).
A maradékok is tartalmazhatnak penészt, így érdemes ezt is elkerülni.
DRESSZINGEK
Ketchup
Majonéz
Mustár
Szószok
Torma
Szójaszósz
Salátaöntetek
Magas a dresszingek cukortartalma is, de olívaolajat vagy citromlevet lehet használni a saláták ízesítésére.
CUKROK
Cukor
Méz
Szirupok
Laktóz
Fruktóz
Csokoládé
Szacharóz
Tartózkodjunk a szénsavas üdítőitaloktól is, még akkor is, ha cukormentes. Sőt, az édesítőszerek sem ajánlottak.
ECET
Minden ecetféle kivéve az almaecet.
Az ecetet is gombakultúrából állítják elő, ami lebontja a gyomorsavat és égető érzést kelthet a belekben.
Az almaecet viszont kifejezetten ajánlok a candida elleni harcban.
ZSÍROK ÉS OLAJOK
Mogyoróolaj
Gyapotmag olaj
Napraforgóolaj
Repceolaj
Szójaolaj
Margarin

Ezek előállításához gyakran használnak különböző gombakultúrákat, illetve némelyik genetikailag manipulált (ld. Szójaolaj). A margarin pedig káros zsírokat tartalmaz.


Ha az első két héten túl vagy, nézd meg azokat az élelmiszereket, amiket újból bevezethetsz az étrendedbe a második fázisban!