Candida-diéta – Kerülendő ételek
A candida-diéta egy meglehetősen nehéz életmódváltást jelent, különösképpen a szigorú szakaszban, vagyis az első két hét során (1. fázis). Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a második fázisban már sokféle ételt lehet fogyasztani, amit a szigorú hetek alatt tilos.
A candida-diétát érdemes egy tisztítókúrával kezdeni. Ezalatt a kúra alatt, valamint az ezt követő pár hét során (első fázis, avagy szigorú szakasz), kerüld el az alábbiakban felsorolt élelmiszereket!
Az alábbi ételek közül némelyik cukrot tartalmaz, ami táplálékot szolgáltat a candida gombának, mások pedig az immunrendszert gyengítik, így nehezebb a küzdelem a candidiázissal szemben.
Az első fázisban kerülendő ételek
Csoport | Kerülendő ételek | Megjegyzés |
GYÜMÖLCSÖK | Friss gyümölcsök Aszalt gyümölcsök Gyümölcsitalok Gyümölcskonzervek | A gyümölcsök magas cukortartalma táplálja a candidát. A citrom levét lehet fogyasztani. A 2. lépésben már az alacsony cukortartalmú gyümölcsöket (alma, bogyók) lehet enni. |
SAJTOK | 6 hónapnál tovább érlelt sajtok | Legjobb, ha az első szakaszban semmilyen sajtot nem eszünk, de a második szakaszban már fogyasztható a mozarella, feta sajt, Anikó-sajt, Óvári, amiknek az érlelése 6 hónapnál rövidebb. |
ADALÉKOK, TARTÓSÍTÓSZEREK | Minden olyan összetevő, ami ismeretlen eredetű, vagy amit nem tudsz kiejteni | A citromsav, amit pl. gyakran a paradicsomkonzervhez tesznek, fogyasztása tilos. A vegyszerek is kedveznek a candidának. |
ALKOHOL | Bor Sör Égetett szeszek | Az alkoholban rengeteg a cukor, és a candida kiváló táptalaja. Emellett bénítja az immunrendszert is. Az alkohol és a candida párosítása olaj a tűzre. Alkoholt csak a 3. fázisban lehet fogyasztani, kismértékben. |
KOFFEIN, STIMULÁTOROK | Kávé Tea, Energiaitalok | A tein-származékok, valamint a taurin is bűnös a candidiázisban. Még a koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint, így ez is kerülendő. |
GLUTÉNTARTALMÚ ÉTELEK | Búzából, rozsból, zabból, árpából készült ételek, mint pl. a fehér kenyér, tésztafélék, stb. | Csak a teljes kiőrlésű termékek fogyaszthatók! |
DIÓFÉLÉK | Sózott és pörkölt diófélék fogyasztása tilos! | Ha szereted a rágcsálnivalókat, válaszd a natúr, só és olaj nélküli változatokat! |
GOMBAFÉLÉK | Gomba Szarvasgomba Penész | A candida igazi táptalaja a gomba illetve a penész (pl. sajtokon). A maradékok is tartalmazhatnak penészt, így érdemes ezt is elkerülni. |
DRESSZINGEK | Ketchup Majonéz Mustár Szószok Torma Szójaszósz Salátaöntetek | Magas a dresszingek cukortartalma is, de olívaolajat vagy citromlevet lehet használni a saláták ízesítésére. |
CUKROK | Cukor Méz Szirupok Laktóz Fruktóz Csokoládé Szacharóz | Tartózkodjunk a szénsavas üdítőitaloktól is, még akkor is, ha cukormentes. Sőt, az édesítőszerek sem ajánlottak. |
ECET | Minden ecetféle kivéve az almaecet. | Az ecetet is gombakultúrából állítják elő, ami lebontja a gyomorsavat és égető érzést kelthet a belekben. Az almaecet viszont kifejezetten ajánlok a candida elleni harcban. |
ZSÍROK ÉS OLAJOK | Mogyoróolaj Gyapotmag olaj Napraforgóolaj Repceolaj Szójaolaj Margarin | Ezek előállításához gyakran használnak különböző gombakultúrákat, illetve némelyik genetikailag manipulált (ld. Szójaolaj). A margarin pedig káros zsírokat tartalmaz. |
Ha az első két héten túl vagy, nézd meg azokat az élelmiszereket, amiket újból bevezethetsz az étrendedbe a második fázisban!