2011. márc. 24.

Mi is az a candida albicans?

A candida albicans egy gombafaj, ami számos nemkívánatos tünetet tud produkálni, kezdve a fáradtságtól, a súlygyarapodáson át, egészen az izületi fájdalmakig.
A candida élesztőgomba a bélflóra részét képezi, de megtalálható a szájban is. Amikor a candida populáció szaporodni kezd, meggyengíti a bélfalat, behatol a véráramba és az egész szervezetben elterjedhet.
Amikor elszaporodik, mérgező melléktermék keletkezik, ami károsítja a szervezetet, gyengíti az immunrendszert. A legfőbb melléktermék pedig a mérgező acet-aldehid, ami szabad utat nyer a szervezetben. Az acet-aldehidet a máj etanollá (alkohollá) alakítja át. Bizonyos esetekben a betegek arról számolnak be, hogy részegnek ill. másnaposnak érzik magukat, sőt gyakran a vérképben is kimutatható a jelenléte.

Neked is candidád van?

Mindenkinek van candidája, sőt nagy többségünknek candidiazisa is van. A candida gomba akkor okoz problémát, amikor bizonyos változások következnek be a szervezetedben, ami lehetővé teszi annak túlszaporodását. Ezt a változást egy antibiotikum kúra, gyakori cukor- és szénhidrátfogyasztás vagy túl sok stressz is kiválthatja.
Ekképpen, ha azt gyanítod, hogy elszaporodott a szervezetedben a gomba, az első, amit meg kell vizsgálni, az az életmódod, ami kibillentett az egyensúlyból. Antibiotikumok? Fogamzásgátló tabletták? Gyakori édességfogyasztás? Alkoholok vagy drogok? Stressz? Vagy mindezek összessége? Ezen tényezők kiküszöbölése pedig rendkívüli fontossággal bír a gomba visszaszorításában.
A candidiázisban szenvedők többsége nem is tud erről az állapotról, és sosem diagnosztizálják nála a gombát. Sajnos, ugyanis, sok orvos nem ismeri fel azokat a problémákat, amiket a candida okozhat, és csak a tüneteket kezelik. Így ne lepődjünk meg azon, ha az orvosunk azt mondja, hogy ez csak mi képzeljük, és felír egy anti-depresszánst. A doktorok nagy része nem is hisz a candidiázisban, így Neked kell olyan orvost találnod, aki nyitott erre vagy konzultálhatsz természetgyógyásszal, homeopatikussal is (e két utóbbival nem árt óvatosnak lenni).

A candida mindig ártalmas?

Miért is rossz dolog a candida? Általában a candida nem ártalmas, mivel a bélflóra ellenőrzése alatt áll. Ugyanakkor, amikor az immunrendszer nem elég erős, a candida szaporodásnak indul, és gyorsan túlszaporodhat..
A túlszaporodott candida gombák olyan méreganyagokat termelnek, amivel a szervezet immunrendszere nehezen birkózik meg. Ennek a harcnak széleskörű hatása van, ami magába foglalja a fejfájást, a fáradtságot, a depressziót és a hasi fájdalmakat..
A candidiazis meglehetősen gyakorivá vált az elmúlt évtizedek alatt, aminek oka a modern táplálkozási szokásokban, a rengeteg feldolgozott ételben, és az édességek gyakori fogyasztásában is keresendő, de ide sorolhatjuk a már népbetegséggé vált elhízást, a cukorbetegséget és az antibiotikumok gyakori fogyasztását.
A candidiázis ekképpen egy legyengült állapot, ami meggátol abban, hogy erősnek, egészségesnek és jókedvűnek érezhesd magad. Szerencsére, számos dolgot tehetsz ellene!