2011. máj. 27.

Kölesfasírt egészséges összetevőkből

Ezúttal a maradék főtt kölesből fasírtot készítettem. (Kivételesen nem a megszokott zabpehelyfasírt került az asztalra.) Ki gondolná, hogy ilyen sok arca van a kölesnek? Ez a gabonaféle a leggazdagabb ásványi anyagokban. A köles sok kovasavat tartalmaz, gazdag fluorban, kénben, foszforban is, és nem elhanyagolható vas-, magnézium-, kálium-, cink stb. tartalma sem. Ekképpen erősíti az immunrendszert, a kovasavak pedig az érfalakra, a kötőszövetekre, a hajra és a körmökre vannak jó hatással.

Kölesfasírt


Hozzávalók:


  • 1 bögre főtt köles
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • fél teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál majoranna
  • lenmag
1. A már kész köleshez hozzákeverjük a fűszereket és a tojást. Ha túl folyós az állaga, fel lehet javítani egy kis búzacsírával.
2. A kapott masszából golyókat formázunk, majd kicsit szétlapítjuk őket.
3. A lepénykéket aztán olivával kikent tepsire fektetjük és kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.