Fogyasztható ételek


Fogyasztható ételek

Szóval, mi az, amit akkor lehet fogyasztani a csokoládén, alkoholon és számos egyéb ételféleségen kívül a diéta során? Nos, a jó hír az, hogy a Fogyasztható ételek résznél is találsz finomságokat. Ne feledd! Sokat meríthetsz a már feltett receptjeimből!

Az alábbi élelmiszerek fogyaszthatók az első fázis, vagyis a szigorú diéta alatt, és természetesen a második ill. a harmadik szakasz során is. Amikor elérkezel a második, illetve a harmadik fázishoz, számos ételt, pl. az alacsony cukortartalmú gyümölcsöket, újra bevezetheted a repertoárodba. Ellenben, míg az első szakasznak nem értél a végére, próbáld meg, hogy csak azt fogyasztod, amit az alábbi listán megtalálsz

A Candida-diéta során fogyasztható ételek

ÉTELCSOPORT
FOGYASZTHATÓ ÉTEL
MEGJEGYZÉS
ZÖLDSÉGEK
Spárga
Avokadó
Brokkoli
Kelbimbó
Káposzta
Karfiol
Zeller
Mángold
Uborka
Padlizsán
Fokhagyma
Kelkáposzta
Spenót
Sóska
Póréhagyma
Hagyma
Paprika
Retek
Paradicsom
Cukkíni
Fehérrépa
A zöldségfélék kiéheztetik a candida-gombát, és elősegítik, hogy kiürüljön a szervezetből.
Kerülendő viszont a magas keményítőtartalmú zöldség, mint pl. a sárgarépa, a burgonya, kukorica, és a tökfélék (kivéve a cukkínit, padlizsánt, stb.), a cékla, paszternák és a hüvelyesek (a zöldbab kivételével).
Fogyassz friss zöldségeket, vagy párold, esetleg grillezd meg őket, és tegyél hozzá egy kis hagymát vagy fokhagymát, mert ezek nagy segítséget nyújtanak a candida kiirtásában.
ÉLŐ JOGHURTKULTÚRÁK
Natúr joghurtok
Probiotikumok
A joghurtkultúrák és a probiotikumok segítenek a candida-gomba elpusztításában és helyreállítják a bélflórát.
A kecske- és a juhtej még hatékonyabb, mert kevesebb mérget tartalmaznak.
FEHÉRJÉK
Marhahús
Csirkehús
Halak
Tojás
Ezek az élelmiszerek alacsony szénhidráttartalmúak, ugyanakkor energiával látnak el a diéta során. Kizárólag friss, és alacsony zsírtartalmú húsokat fogyassz! A feldolgozott, tartósított termékek nitrátokat és dextrózt tartalmaznak, ezért a vákuumozott és füstölt termékek is kerülendők.
DIÓFÉLÉK ÉS MAGOK
Alacsony penésztartalmú diófélék és magvak
A magvak gazdag fehérjeforrások, és meggátolják a candida szaporodását.
Kerüld el a pisztáciát és mogyorót, mert penész található a felszínén! (Forró vízben, vagy grapefruit-lével tudod ezt leoldani róla.)
GLUTÉNMENTES GABONÁK
Hajdina
Köles
Amaránt
Quinoa
Vadrizs és barnarizs
A gabonák rosttartalma nagyon magas, így tisztán tartják a bél falát, és a candida nem tud szaporodni.
Emellett olyanok, mint a kéményseprő a bélrendszerben, hiszen magukkal viszik a lerakodott salakanyagokat és nehézfémeket.
GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS FŰSZEREK
Bazsalikom
Feketebors
Cayenne-i bors
Koriander
Fahéj
Kömény
Curry
Kapor
Fokhagyma
Gyömbér
Oregánó
Paprika
Szerecsendió
Rozmaring
Tárkony
Kurkuma
Kakukkfű
Anti-oxidánst és gombaellenes összetevőket tartalmaznak. Elősegítik az emésztést és csökkentik a gyulladást.
Enyhítik a székrekedést, és kellemes ízt varázsolnak az asztalra.
OLAJOK
Kókuszzsír
Olívaolaj
Szezámolaj
Tökmagolaj
Makadámi olaj
Mandulaolaj
Lenmagolaj
Sáfrányolaj
Napraforgóolaj
Ghí
Használj hidegen sajtolt olajokat!
A felmelegítés és a forralás nem kedvez az olajok hasznos tápanyagainak.
FŰSZEREK
Feketebors
Tengeri só
Citromlé

GYÓGYTEÁK
Fahéjas tea
Kamillatea
Borsmenta tea
Gyömbér tea
Szegfűszeg tea
Pau d’arco tea
Édesgyökér tea
Citromfű tea
Ezek a gyógynövény teák gombaellenes összetevőkkel rendelkeznek.
Ha hiányzik a reggeli kávé, próbáld ki a zöld teát!