A Candidáról

Mi is az a candida albicans?

A candida albicans egy gombafaj, ami számos nemkívánatos tünetet tud produkálni, kezdve a fáradtságtól, a súlygyarapodáson át, egészen az izületi fájdalmakig.
A candida élesztőgomba a bélflóra részét képezi, de megtalálható a szájban is. Amikor a candida populáció szaporodni kezd, meggyengíti a bélfalat, behatol a véráramba és az egész szervezetben elterjedhet.
Amikor elszaporodik, mérgező melléktermék keletkezik, ami károsítja a szervezetet, gyengíti az immunrendszert. A legfőbb melléktermék pedig a mérgező acet-aldehid, ami szabad utat nyer a szervezetben. Az acet-aldehidet a máj etanollá (alkohollá) alakítja át. Bizonyos esetekben a betegek arról számolnak be, hogy részegnek ill. másnaposnak érzik magukat, sőt gyakran a vérképben is kimutatható a jelenléte.

Neked is candidád van?

Mindenkinek van candidája, sőt nagy többségünknek candidiazisa is van. A candida gomba akkor okoz problémát, amikor bizonyos változások következnek be a szervezetedben, ami lehetővé teszi annak túlszaporodását. Ezt a változást egy antibiotikum kúra, gyakori cukor- és szénhidrátfogyasztás vagy túl sok stressz is kiválthatja.
Ekképpen, ha azt gyanítod, hogy elszaporodott a szervezetedben a gomba, az első, amit meg kell vizsgálni, az az életmódod, ami kibillentett az egyensúlyból. Antibiotikumok? Fogamzásgátló tabletták? Gyakori édességfogyasztás? Alkoholok vagy drogok? Stressz? Vagy mindezek összessége? Ezen tényezők kiküszöbölése pedig rendkívüli fontossággal bír a gomba visszaszorításában.
A candidiázisban szenvedők többsége nem is tud erről az állapotról, és sosem diagnosztizálják nála a gombát. Sajnos, ugyanis, sok orvos nem ismeri fel azokat a problémákat, amiket a candida okozhat, és csak a tüneteket kezelik. Így ne lepődjünk meg azon, ha az orvosunk azt mondja, hogy ez csak mi képzeljük, és felír egy anti-depresszánst. A doktorok nagy része nem is hisz a candidiázisban, így Neked kell olyan orvost találnod, aki nyitott erre vagy konzultálhatsz természetgyógyásszal, homeopatikussal is (e két utóbbival nem árt óvatosnak lenni).

A candida mindig ártalmas?

Miért is rossz dolog a candida? Általában a candida nem ártalmas, mivel a bélflóra ellenőrzése alatt áll. Ugyanakkor, amikor az immunrendszer nem elég erős, a candida szaporodásnak indul, és gyorsan túlszaporodhat..
A túlszaporodott candida gombák olyan méreganyagokat termelnek, amivel a szervezet immunrendszere nehezen birkózik meg. Ennek a harcnak széleskörű hatása van, ami magába foglalja a fejfájást, a fáradtságot, a depressziót és a hasi fájdalmakat..
A candidiazis meglehetősen gyakorivá vált az elmúlt évtizedek alatt, aminek oka a modern táplálkozási szokásokban, a rengeteg feldolgozott ételben, és az édességek gyakori fogyasztásában is keresendő, de ide sorolhatjuk a már népbetegséggé vált elhízást, a cukorbetegséget és az antibiotikumok gyakori fogyasztását.
A candidiázis ekképpen egy legyengült állapot, ami meggátol abban, hogy erősnek, egészségesnek és jókedvűnek érezhesd magad. Szerencsére, számos dolgot tehetsz ellene!


Neked is candidád van?

A candida gomba elszaporodásával járó állapotot azért nehéz diagnosztizálni, mert mindenkinél más hatást válthat ki, a test legkülönbözőbb részein, eltérő intenzitással.
Emiatt a candidiázist gyakran félrediagnosztizálják, és a tüneteket kezelik a kiváltó okok helyett!
Gyakran a betegnek kell saját magát diagnosztizálni, mivel a candida tünetei nagymértékben megtévesztők. Sajnos, több ember szenved candidiázisban, mint amennyinél ténylegesen megállapították.

A candida tünetei

Amennyiben candidád van, az alábbi lehetséges tünetek valamelyike, esetleg ezek nagy része fordulhat elő nálad:
Tünet
Részletesen
Hasi fájdalom Gyakran téveszthető össze az IBS-el
Fáradtság Nehézségek a reggeli felkeléssel
Puffadás, gázosodás, emésztési zavar Gyakran téveszthető össze az IBS-el
Afta Gyakran fehér bevonat jelentkezik a nyelven
Ízületi fájdalmak Ízületi gyulladással szokták összetéveszteni
Súlygyarapodás Szigorú diéta ellenére is
Gombás megbetegedések Kezek, lábak ujjain
Zavartság, szédülés Általános diszkomfort érzet
Húgyúti megbetegedések Antibiotikumok hatására sem múlnak el
Vörös, viszkető szemek A szemcseppek sem használnak
Kiütések, viszketések Gomba által okozott fertőzések miatt
Depresszió, hangulatváltozások Minden előjel és ok nélkül jelentkezik
Édesség utáni vágy Alkohol és szénhidrátok után is
Fehér bevonat a nyelven Gyakori reggelente
Pattanások És egyéb bőrproblémák, mint pl. az ekcéma

A candida félrediagnosztizálása

Az alábbi lista tartalmazza a lehetséges betegségeket, valamint a hozzájuk tartozó tüneteket, melyekkel a candida összetéveszthető:
Iritábilis Bélszindróma – hasi fájdalom, puffadás, gázképződés, hasmenés, emésztési zavarok
  Ízületigyulladás – ízületi fájdalmak
Krónikus fáradtság – állandó fáradtságérzet
Crohn-szindróma – hasi fájdalom, puffadás, gázosodás, hasmenés, emésztési zavar
A candida félrediagnosztizálása a gomba további szaporodásához vezethet, így különös fontossággal bír, hogy a páciens mondjon el minden részletet az állapotáról.