Élesztőmentes pogácsa |
Hozzávalók:
35 dkg héjában főtt lisztes burgonya
10 dkg zabpehelyliszt
5 dkg kukoricaliszt
55 dkg grahamliszt (lehet tönkölybúzaliszt is)
1 evőkanál tengeri só
1 tk. szódabikarbóna
1 teáskanál nyírfacukor
2 tojás
30 dkg kókuszzsír
kenéshez: 1 tojás
tetejére: lenmag, szezámmag vagy kömény
1. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd alaposan áttörjük és hűlni hagyjuk. A liszteket a sóval, szódabikarbónával és a nyírfacukorral összekeverjük.
2.Rámorzsoljuk a zsiradékot és a kihűlt burgonyát, majd az egészet addig dagasztjuk, mag el nem válik az edény falától. Folpackba csomagoljuk és kb. 2-3 órára, de még jobb, ha egész éjszakára, hűtőszekrénybe tesszük.
3. Ezután a tésztát kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk hajtogatjuk, majd újra kinyújtjuk.
4. A tetejét megkenjük a tojással, megszórjuk a magvakkal, és a pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
5. Középforró sütőben kb. 20 percig sütjük.
Én csináltam simát, szezámmagosat és a köményeset.