2011. máj. 11.

Citromos joghurttorta átalakítva

Egyfajta hamis cheese cake-nek is felfogható az alábbi recept, mert ízben és állagában is hasonlít hozzá, de ez egy zsírszegényebb és egészségesebb kivitel.

Joghurttorta


Hozzávalók:

a tésztához:

20 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
2 evőkanál nyírfacukor
6 evőkanál olivaolaj


a joghurtréteghez:

60 dkg zsírosabb joghurt (pl. 3,5 %-os)
12 dkg nyírfacukor
1 citrom reszelt héja
fél vaníliarúd belseje
1 evőkanál gyömbér
3 tojás

1. A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk, és belenyomkodjuk egy kiolajozott tortaformába. 170 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük.
2. Míg a tészta sül, a krémet is elkészítjük. A joghurtot egy robotgéppel eldolgozzuk a tojásokkal (egyesével), és a többi hozzávalót is alaposan belekeverjük a masszába.
3. Amikor a tészta kisül, a tetejére helyezzük a krémet.
4. Vizet forralunk, és egy, a tortaformánál nagyobb tűzálló edénybe tesszük a forró vizet, majd ebbe tesszük bele a tortaformánkat, aminek az alját és oldalát előzőleg alufóliával vontuk be.
5. 160 fokon kb. 40 percig, majd 180 fokon további 20 percig sütjük.

A hétvégén vendégeket várunk. Azt hiszem, ezzel fogom meglepni őket!