2011. márc. 30.

Csicseriborsó leves

Anyósomnál láttam meg a polcon a csicseriborsót, és addig motoszkált a fejemben, míg vettem egy zacskóval, és ezt a levest készítettem belőle.




Hozzávalók:

  • 20 dkg csicseriborsó
  • 2 szelet sonka (tartósítószermentes)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 leveskocka
  • 1 paradicsom
  • 2 evőkanál oliva
  • 3 db babérlevél
  • só, bors, lestyán

1. A borsót egy északára vízben áztatjuk, majd lecsöpögtetjük.
2. Kevés olívaolajon a hagymát üvegesre pároljuk, hozzádobjuk a fokhagymákat, és a borsót, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
3.Hozzátesszük a sonkaszeleteket, és a leveskockát. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk (a fekete bors is gombaölő hatású).
4.  Addig főzzük, míg puha nem lesz, és csak a legvégén tesszük hozzá a lestyánt, különben hő hatására elveszti aromáját.





Mint a legtöbb hüvelyes, a csicseriborsó is sokáig fő, így legyünk türelemmel, mert megéri.