Párom nagy kedvencét, a túrógombócot szerettem volna az asztalra varázsolni. Hát, így sikerült.
Hozzávalók:
1 bögre köles
2 bögre szójatej
csipet só
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál nyírfacukor, de lehet stevia is
fél vanília rúd
olívaolaj
teljes kiőrlésű kenyér morzsája (én egy félresikerült kenyeremet szárítottam ki, majd ledaráltam)
1. A kölest egy kis olívaolajon sütögetjük, majd hozzáöntjük a tejet (szükség esetén, ha a tej nem lenne elég, vizet adagolunk hozzá) és a többi hozzávalót.
2. Míg a köles fő, megpirítjuk a zsemlemorzsát.
3. Miután a köles megfőtt, gombóckákat formázunk belőle, és már mehet is a morzsába.
4. A tetejére joghurtot teszünk.
Ízre kis eltéréssel, majdnem olyan, mint az igazi. Én nagyon örültem neki!
2011. márc. 31.
2011. márc. 30.
Házi készítésű málnalekvár
Ugyan a málnalekvár nem éppen titulálható anti-candidás ételnek, nálunk mégsem kerül tiltólistára. A szigorú diétát követő szakasz után ugyanis, a bogyós gyümölcsöket, mint például a málnát vagy a vörösáfonyát nyugodtan ehetjük, mert ezeknek alacsony a fruktóz-tartalma. Ebből kiindulva, na és persze, hogy férjecskémnek kedvezzek egy picit, készítettem el ezt a különlegességet.
Hozzávalók (1 üveghez):
300 g málna
2-3 evőkanál nyírfacukor
pár teáskanál citromlé
1. A málnát addig főzöm, és kevergetem, míg a gyümölcs lekvár állagúvá alakul, majd hozzáteszem a cukrot és a citromlevet, és leturmixolom.
Ez volt életem első lekvárja, ezért kicsi mennyiséggel próbálkoztam. De legközelebb többet csinálok, és talán más gyümölcsöket is kipróbálok.
Hozzávalók (1 üveghez):
300 g málna
2-3 evőkanál nyírfacukor
pár teáskanál citromlé
1. A málnát addig főzöm, és kevergetem, míg a gyümölcs lekvár állagúvá alakul, majd hozzáteszem a cukrot és a citromlevet, és leturmixolom.
Ez volt életem első lekvárja, ezért kicsi mennyiséggel próbálkoztam. De legközelebb többet csinálok, és talán más gyümölcsöket is kipróbálok.
Brownie karobból
Sok helyen olvastam, hogy rossz íze van a karobnak. Ettől függetlenül vettem egy dobozzal, és nálam rácáfolt. Tökéletesen helyettesíti a kakaóport, mind az állaga, mind pedig az íze tekintetében. Ez a recept szintén szupergyors, és jól kombinálható dióval, mandulával, fahéjjal, stb.
Hozzávalók:
2 bögre teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
1/2 bögre nyírfacukor
3-4 evőkanál karob (lehet több is)
1 teáskanál fahéj
fél citrom reszelt héja
fél teáskanál szódabikarbóna
2/3 bögre olaj
2 1/2 bögre víz
1. Az összetevőket egy tálban összekeverjük, és egy tortaformába helyezzük.
2. Légkeveréses sütőben, kb. 30 percen át sütjük. Tűpróbát végzünk, bár a sütinek kifejezetten jót tesz, ha nem szárítjuk ki.
Eredetileg vendégeket vártunk, akik nem jöttek el, de jött egy még kedvesebb személy, a sógornőcském, aki belekóstolhatott. Ő még nyersen is szereti a tésztákat! :-)
Hozzávalók:
2 bögre teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
1/2 bögre nyírfacukor
3-4 evőkanál karob (lehet több is)
1 teáskanál fahéj
fél citrom reszelt héja
fél teáskanál szódabikarbóna
2/3 bögre olaj
2 1/2 bögre víz
1. Az összetevőket egy tálban összekeverjük, és egy tortaformába helyezzük.
2. Légkeveréses sütőben, kb. 30 percen át sütjük. Tűpróbát végzünk, bár a sütinek kifejezetten jót tesz, ha nem szárítjuk ki.
Eredetileg vendégeket vártunk, akik nem jöttek el, de jött egy még kedvesebb személy, a sógornőcském, aki belekóstolhatott. Ő még nyersen is szereti a tésztákat! :-)
Csicseriborsó leves
Anyósomnál láttam meg a polcon a csicseriborsót, és addig motoszkált a fejemben, míg vettem egy zacskóval, és ezt a levest készítettem belőle.
Hozzávalók:
1. A borsót egy északára vízben áztatjuk, majd lecsöpögtetjük.
2. Kevés olívaolajon a hagymát üvegesre pároljuk, hozzádobjuk a fokhagymákat, és a borsót, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
3.Hozzátesszük a sonkaszeleteket, és a leveskockát. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk (a fekete bors is gombaölő hatású).
4. Addig főzzük, míg puha nem lesz, és csak a legvégén tesszük hozzá a lestyánt, különben hő hatására elveszti aromáját.
Mint a legtöbb hüvelyes, a csicseriborsó is sokáig fő, így legyünk türelemmel, mert megéri.
Hozzávalók:
- 20 dkg csicseriborsó
- 2 szelet sonka (tartósítószermentes)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 leveskocka
- 1 paradicsom
- 2 evőkanál oliva
- 3 db babérlevél
- só, bors, lestyán
1. A borsót egy északára vízben áztatjuk, majd lecsöpögtetjük.
2. Kevés olívaolajon a hagymát üvegesre pároljuk, hozzádobjuk a fokhagymákat, és a borsót, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
3.Hozzátesszük a sonkaszeleteket, és a leveskockát. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk (a fekete bors is gombaölő hatású).
4. Addig főzzük, míg puha nem lesz, és csak a legvégén tesszük hozzá a lestyánt, különben hő hatására elveszti aromáját.
Mint a legtöbb hüvelyes, a csicseriborsó is sokáig fő, így legyünk türelemmel, mert megéri.
Almás-diós ötperces sütemény
Kedves sógornőm megvendégelés céljából készült ez a pár perc alatt elkészíthető sütemény. Az alma miatt sajnos, csak a szigorú diétát követően fogyasztható.
Hozzávalók:
- 4 db reszelt, savanyú alma
- 3-4 marék dúrvára aprított dió
- 25 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt
- 1 dl olaj
- Só
- Fahéj
- Nyírfacukor ízlés szerint
1. A rizslisztet az olajjal összekeverjük egy tálban, és teszünk hozzá egy csipet sót és egy evőkanál nyírfacukrot. Fontos, hogy morzsa állagú legyen a keverék. A keverék ¾-ét egy kiolajozott tortaformába terítjük, és jó alaposan lenyomkodjuk.
2. A morzsára helyezzük a reszelt almát, melyet előzőleg egy kevés nyírfacukorral és fahéjjal keverünk össze. Nem gond, ha leveses az alma, mert a rizsliszt sok nedvességet igényel.
3. A maradék morzsát az alma tetejére szórjuk, és 180 Cº-on készre sütjük.
Reggelire is fogyasztható ez a gyorsan elkészülő különlegesség.
2011. márc. 28.
A candida gomba tesztelése
A CANDIDA TESZTELÉSE
A candida egy meglehetősen ellentmondásos betegség, amit sok szakorvos máig sem ismer el. Sajnálatos módon, ez azt jelenti, hogy páciens nem kapja meg azt a segytséget, amire valójában szüksége lenne.
Amennyiben nem találsz egy olyan orvost sem, aki alternatív megoldásokkal is foglalkozik, keress fel egy jó természetgyógyászt, aki elkészíti Neked a tesztet. Íme néhány teszt, amit Te magad is megtehetsz otthon:
1. Candida kérdőív
2. Köpetvizsgálat
3. Labor
1. A candida kérdőív
A candida kérdőívet Dr. William Crook készítette, és kiváló eszköz az önvizsgálatra. Ez a kérdőív felnőtteknek, nőknek és férfiaknak egyaránt alkalmas. Nyomtasd ki, minden részét töltsd ki, és vidd el az orvosodhoz!
Kérdések | Igen | Pont |
Gyakran szed antibiotikumokat vagy állt hosszantartó antibiotikumos kezelés alatt? | | 4 |
Visszatérő hüvely-, prosztataproblémákkal küzd, vagy húgyúti fertőzése van? | | 3 |
Egyfolytában betegnek érzi magát, holott az okot nem sikerült kideríteni? | | 2 |
Hormonális zavarai vannak, mint pl. a permenstruációs tünetek, menstruációs zavarok, szexuális problémák, édesség utáni vágy, alacsony testhőmérséklet vagy fáradtság? | | 2 |
Szokatlanul érzékeny szakokra, dohányfüstre, parfümökre vagy egyéb vegyszer szagára? | | 2 |
Memória- vagy koncentrációs zavartól szenved? Gyakran szédül? | | 2 |
Hosszantartó szteroidos kezelés alatt áll vagy több mint 3 éven keresztül kellett szednie szteroidokat? | | 2 |
Bizonyos ételek elfogyasztása nem esik jól, vagy súlyosbítja a tüneteit? | | 1 |
Székrekedése, hasmenése, puffadása vagy hasi fájdalma van? | | 1 |
Viszket, csíp, vagy éget a bőre vagy az szokatlanul száraz? Esetleg kiütése, ekcémája van? | | 1 |
Fehéres bevonat van a nyelvén ébredés után? | | 1 |
Kiértékelés
Nők esetében
10 vagy annál több pont esetén az egészségügyi problémák hátterében a gomba állhat.
13 vagy annál több pont esetén majdnem teljesen biztos a candidiázis.
Férfiak esetében
8 vagy annál több pont esetén az egészségügyi problémák hátterében a gomba állhat.
11 vagy annál több pont esetén majdnem teljesen biztos a candidiázis.
2. Köpetvizsgálat
Íme egy egyszerű teszt, ami otthon elvégezhető, és segít a candidiázis megállapításában.
1. Reggel, közvetlenül ébredés után, mielőtt még bármit is ennél vagy innál, és mielőtt megmosnád a fogad, tölts meg egy poharat szobahőmérsékletű vízzel!
2. Óvatosan köpj bele a pohárba!
3. Egy órán át 20 percenként nézd meg, hogy az alábbi sokatmondó jelek közül a tiédben is van-e ilyen:
- Nyalábok, melyek a vízfelszín felé mennék a köpetből.
- Homályos, és a pohár alján maradó köpet
- Áttetsző foltok, melyek a vízben lebegnek
Amennyiben a fentiek valamelyikét észleled, fordulj orvoshoz, és végeztess el egy tesztet!
3. Laborvizsgálatok
Amennyiben Te és az orvosod a candida gombára gyanakodtok, feltehetően az alábbi laborvizsgálatokat fogják elvégezni. (Semmiképpen ne menj el a sok helyen reklámozott Vega-teszt-re, mely méregdrága, és az eredmények nem bizonyítottak!)
Vérvizsgálat
Ez egy anti-candida antitest teszt. Három antitestet lehet vizsgálni, ami megadja az immunrendszer válaszát a candidára: IgG, IgA, és IgM. Amennyiben ezek az antitestek magas arányban találhatók meg, az arra utal, hogy a candida elszaporodott a szervezetben.
Székletvizsgálat
A székletből közvetlenül vizsgálható, hogy mekkora a gomba szintje, a jótékony és a káros baktériumok szintje.
Vizeletvizsgálat
A vizsgálat során a borkősav, vagyis a candida gomba által termelt melléktermék szintjét lehet vizsgálni. A magas szint arra utal, hogy a candida elszaporodott a szervezetben.
Medvehagymás sajtkrém
Az egyik legnehezebb feladat a változatos vacsorákról gondoskodni. Főként a hétköznapok során, amikor este ér haza az ember, esetleg edzés után. Íme egy mentőmellény az ilyen esetekre.
Hozzávalók:
Ez a változat melegszendvics formájában is fogyasztható, de reggelire is kiváló. Minél több fokhagymát fogyasztunk el, annál gyengébb lesz a szervezetünkben található candida-populáció! A medvehagyma helyett használhatunk másféle hagymákat ill. zöldségeket. Sőt, a fűszerezéssel is sokat dobhatunk a krémen. A rozmaringot, kakukkfüvet, curryt, stb. ki nem állhatja a candida.
Hozzávalók:
- 2 dl joghurt
- csipet só
- sajt (ízlés szerint)
- medvehagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fűszerek ízlés szerint
Ez a változat melegszendvics formájában is fogyasztható, de reggelire is kiváló. Minél több fokhagymát fogyasztunk el, annál gyengébb lesz a szervezetünkben található candida-populáció! A medvehagyma helyett használhatunk másféle hagymákat ill. zöldségeket. Sőt, a fűszerezéssel is sokat dobhatunk a krémen. A rozmaringot, kakukkfüvet, curryt, stb. ki nem állhatja a candida.
2011. márc. 26.
Élesztő nélküli lángos
A receptek után kutatva, nagyon megkívántuk a lángost. Ez a változat ugyan nem olyan finom, mint a megszokott, de sokkal egészségesebb, és a fokhagymával megkent falatok, még adnak is egy pofont a candidának!
Hozzávalók (2-3 személyre):
1. A hozzávalókat összekeverjük, az olajat felmelegítjük egy serpenyőben.
2. Amikor már elég forró az olaj, a kezünket beolajozzuk (ezt a módszert anyukám mutatta, és könnyebb kinyújtani így a tésztát), és evőkanálnyi tésztából, a megszokottnál kisebb, és vékonyabb lángosokat formázunk.
3. Amikor mindkét oldala aranybarnára sült, a tetejét fokhagymával és joghurttal kenjük meg, és szórhatunk rá reszelt mozarellát is.
Két helyen is megégettem magam, és a tűzhelyre borult az olaj, mert a tészta nagyon sulykos, így, amikor meg akartam fordítani, a serpenyő elborult. Mindezek ellenére megérte, mert nagyon jó lett!
Hozzávalók (2-3 személyre):
- 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- fél evőkanál só
- 1 teáskanál nyírfacukor vagy egy pici stevia
- 2-3 dl melegvíz
- olivalolaj a sütéshez
1. A hozzávalókat összekeverjük, az olajat felmelegítjük egy serpenyőben.
2. Amikor már elég forró az olaj, a kezünket beolajozzuk (ezt a módszert anyukám mutatta, és könnyebb kinyújtani így a tésztát), és evőkanálnyi tésztából, a megszokottnál kisebb, és vékonyabb lángosokat formázunk.
3. Amikor mindkét oldala aranybarnára sült, a tetejét fokhagymával és joghurttal kenjük meg, és szórhatunk rá reszelt mozarellát is.
Két helyen is megégettem magam, és a tűzhelyre borult az olaj, mert a tészta nagyon sulykos, így, amikor meg akartam fordítani, a serpenyő elborult. Mindezek ellenére megérte, mert nagyon jó lett!
Anti-candidás kenyér
Rengeteget kísérleteztem, mire eljutottam odáig, hogy nemcsak ehető, de végre egy finom kenyeret tegyek az asztalra. Hát, íme!
Hozzávalók:
1. A lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, magvakkal és a citrommal megpezsegtetett szódabikarbónával.
2. A keverékhez adjuk az olajat, majd a vizet.
3. Az egészet összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral kibélelt királyformába helyezzük.
4. Légkeveréses sütőben 180 C°-on, kb. 30 percig készre sütjük.
Ez a kenyér rendkívül gyorsan elkészül, és minden tekintetben megfelel a diéta elvárásainak. A szigorú diéta alatt is fogyasztható. A lenmag is kiváló fegyver a gombával szemben. Én előszeretettel alkalmazom.
Hozzávalók:
- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál nyírfacukor avagy xillit
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál olajos mag (pl. szezámmag, lenmag)
- 7 evőkanál oliva
- 3 dl kézmeleg víz
1. A lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, magvakkal és a citrommal megpezsegtetett szódabikarbónával.
2. A keverékhez adjuk az olajat, majd a vizet.
3. Az egészet összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral kibélelt királyformába helyezzük.
4. Légkeveréses sütőben 180 C°-on, kb. 30 percig készre sütjük.
Ez a kenyér rendkívül gyorsan elkészül, és minden tekintetben megfelel a diéta elvárásainak. A szigorú diéta alatt is fogyasztható. A lenmag is kiváló fegyver a gombával szemben. Én előszeretettel alkalmazom.
2011. márc. 25.
A candidiázis tünetei
Neked is candidád van?
A candida gomba elszaporodásával járó állapotot azért nehéz diagnosztizálni, mert mindenkinél más hatást válthat ki, a test legkülönbözőbb részein, eltérő intenzitással.Emiatt a candidiázist gyakran félrediagnosztizálják, és a tüneteket kezelik a kiváltó okok helyett!
Gyakran a betegnek kell saját magát diagnosztizálni, mivel a candida tünetei nagymértékben megtévesztők. Sajnos, több ember szenved candidiázisban, mint amennyinél ténylegesen megállapították.
A candida tünetei
Amennyiben candidád van, az alábbi lehetséges tünetek valamelyike, esetleg ezek nagy része fordulhat elő nálad: Tünet | Részletesen |
Hasi fájdalom | Gyakran téveszthető össze az IBS-el |
Fáradtság | Nehézségek a reggeli felkeléssel |
Puffadás, gázosodás, emésztési zavar | Gyakran téveszthető össze az IBS-el |
Afta | Gyakran fehér bevonat jelentkezik a nyelven |
Ízületi fájdalmak | Ízületi gyulladással szokták összetéveszteni |
Súlygyarapodás | Szigorú diéta ellenére is |
Gombás megbetegedések | Kezek, lábak ujjain |
Zavartság, szédülés | Általános diszkomfort érzet |
Húgyúti megbetegedések | Antibiotikumok hatására sem múlnak el |
Vörös, viszkető szemek | A szemcseppek sem használnak |
Kiütések, viszketések | Gomba által okozott fertőzések miatt |
Depresszió, hangulatváltozások | Minden előjel és ok nélkül jelentkezik |
Édesség utáni vágy | Alkohol és szénhidrátok után is |
Fehér bevonat a nyelven | Gyakori reggelente |
Pattanások | És egyéb bőrproblémák, mint pl. az ekcéma |
A candida félrediagnosztizálása
Az alábbi lista tartalmazza a lehetséges betegségeket, valamint a hozzájuk tartozó tüneteket, melyekkel a candida összetéveszthető:Iritábilis Bélszindróma – hasi fájdalom, puffadás, gázképződés, hasmenés, emésztési zavarok
Ízületigyulladás – ízületi fájdalmak
Krónikus fáradtság – állandó fáradtságérzet
Crohn-szindróma – hasi fájdalom, puffadás, gázosodás, hasmenés, emésztési zavar
A candida félrediagnosztizálása a gomba további szaporodásához vezethet, így különös fontossággal bír, hogy a páciens mondjon el minden részletet az állapotáról.
2011. márc. 24.
Mi is az a candida albicans?
A candida albicans egy gombafaj, ami számos nemkívánatos tünetet tud produkálni, kezdve a fáradtságtól, a súlygyarapodáson át, egészen az izületi fájdalmakig.
A candida élesztőgomba a bélflóra részét képezi, de megtalálható a szájban is. Amikor a candida populáció szaporodni kezd, meggyengíti a bélfalat, behatol a véráramba és az egész szervezetben elterjedhet.
Amikor elszaporodik, mérgező melléktermék keletkezik, ami károsítja a szervezetet, gyengíti az immunrendszert. A legfőbb melléktermék pedig a mérgező acet-aldehid, ami szabad utat nyer a szervezetben. Az acet-aldehidet a máj etanollá (alkohollá) alakítja át. Bizonyos esetekben a betegek arról számolnak be, hogy részegnek ill. másnaposnak érzik magukat, sőt gyakran a vérképben is kimutatható a jelenléte.
A candidiázisban szenvedők többsége nem is tud erről az állapotról, és sosem diagnosztizálják nála a gombát. Sajnos, ugyanis, sok orvos nem ismeri fel azokat a problémákat, amiket a candida okozhat, és csak a tüneteket kezelik. Így ne lepődjünk meg azon, ha az orvosunk azt mondja, hogy ez csak mi képzeljük, és felír egy anti-depresszánst. A doktorok nagy része nem is hisz a candidiázisban, így Neked kell olyan orvost találnod, aki nyitott erre vagy konzultálhatsz természetgyógyásszal, homeopatikussal is (e két utóbbival nem árt óvatosnak lenni).
A túlszaporodott candida gombák olyan méreganyagokat termelnek, amivel a szervezet immunrendszere nehezen birkózik meg. Ennek a harcnak széleskörű hatása van, ami magába foglalja a fejfájást, a fáradtságot, a depressziót és a hasi fájdalmakat..
A candidiazis meglehetősen gyakorivá vált az elmúlt évtizedek alatt, aminek oka a modern táplálkozási szokásokban, a rengeteg feldolgozott ételben, és az édességek gyakori fogyasztásában is keresendő, de ide sorolhatjuk a már népbetegséggé vált elhízást, a cukorbetegséget és az antibiotikumok gyakori fogyasztását.
A candidiázis ekképpen egy legyengült állapot, ami meggátol abban, hogy erősnek, egészségesnek és jókedvűnek érezhesd magad. Szerencsére, számos dolgot tehetsz ellene!
A candida élesztőgomba a bélflóra részét képezi, de megtalálható a szájban is. Amikor a candida populáció szaporodni kezd, meggyengíti a bélfalat, behatol a véráramba és az egész szervezetben elterjedhet.
Amikor elszaporodik, mérgező melléktermék keletkezik, ami károsítja a szervezetet, gyengíti az immunrendszert. A legfőbb melléktermék pedig a mérgező acet-aldehid, ami szabad utat nyer a szervezetben. Az acet-aldehidet a máj etanollá (alkohollá) alakítja át. Bizonyos esetekben a betegek arról számolnak be, hogy részegnek ill. másnaposnak érzik magukat, sőt gyakran a vérképben is kimutatható a jelenléte.
Neked is candidád van?
Mindenkinek van candidája, sőt nagy többségünknek candidiazisa is van. A candida gomba akkor okoz problémát, amikor bizonyos változások következnek be a szervezetedben, ami lehetővé teszi annak túlszaporodását. Ezt a változást egy antibiotikum kúra, gyakori cukor- és szénhidrátfogyasztás vagy túl sok stressz is kiválthatja.
Ekképpen, ha azt gyanítod, hogy elszaporodott a szervezetedben a gomba, az első, amit meg kell vizsgálni, az az életmódod, ami kibillentett az egyensúlyból. Antibiotikumok? Fogamzásgátló tabletták? Gyakori édességfogyasztás? Alkoholok vagy drogok? Stressz? Vagy mindezek összessége? Ezen tényezők kiküszöbölése pedig rendkívüli fontossággal bír a gomba visszaszorításában. A candidiázisban szenvedők többsége nem is tud erről az állapotról, és sosem diagnosztizálják nála a gombát. Sajnos, ugyanis, sok orvos nem ismeri fel azokat a problémákat, amiket a candida okozhat, és csak a tüneteket kezelik. Így ne lepődjünk meg azon, ha az orvosunk azt mondja, hogy ez csak mi képzeljük, és felír egy anti-depresszánst. A doktorok nagy része nem is hisz a candidiázisban, így Neked kell olyan orvost találnod, aki nyitott erre vagy konzultálhatsz természetgyógyásszal, homeopatikussal is (e két utóbbival nem árt óvatosnak lenni).
A candida mindig ártalmas?
Miért is rossz dolog a candida? Általában a candida nem ártalmas, mivel a bélflóra ellenőrzése alatt áll. Ugyanakkor, amikor az immunrendszer nem elég erős, a candida szaporodásnak indul, és gyorsan túlszaporodhat..A túlszaporodott candida gombák olyan méreganyagokat termelnek, amivel a szervezet immunrendszere nehezen birkózik meg. Ennek a harcnak széleskörű hatása van, ami magába foglalja a fejfájást, a fáradtságot, a depressziót és a hasi fájdalmakat..
A candidiazis meglehetősen gyakorivá vált az elmúlt évtizedek alatt, aminek oka a modern táplálkozási szokásokban, a rengeteg feldolgozott ételben, és az édességek gyakori fogyasztásában is keresendő, de ide sorolhatjuk a már népbetegséggé vált elhízást, a cukorbetegséget és az antibiotikumok gyakori fogyasztását.
A candidiázis ekképpen egy legyengült állapot, ami meggátol abban, hogy erősnek, egészségesnek és jókedvűnek érezhesd magad. Szerencsére, számos dolgot tehetsz ellene!
Rakott karfiol candida módra
Sokat elmélkedtem azon, hogy miként lehetne gyors, de tápláló ételt alkotni, amit férjem is szeret. A választásom erre a finom karfiolos egytálételre esett.
Hozzávalók:
1. A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben puhára főzzük.
2. Míg a karfiol fő, a sonkát felszeleteljük, oliva olajjal kikenünk egy jénai tálat, a sajtot lereszeljük és a joghurtot összekeverjük a sóval, szerecsendióval.
3. A megfőtt karfiolt a jénai tálba fektetett sonkaszeletekre helyezzük, és nyakon öntjük a joghurtos öntettel.
4. A tetejére sajtot szórunk, és addig sütjük, míg a teteje szép barna lesz.
Köretnek készítettem hozzá pár szem héjában főtt krumplit, amit egy kis oliván megsütöttem. Gyors, kiadós, és finom. Jól esett egy kis finomság a szigorú diéta alatt.
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- pár szelet tartósítószer mentes sonka
- 1 nagy pohár joghurt
- szerecsendió
- só, bors
- olivaolaj
- teljes kiőrlésű zsemlemorzsa (én a saját kenyeremet daráltam le)
- 10-15 dkg mozarella
1. A karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben puhára főzzük.
2. Míg a karfiol fő, a sonkát felszeleteljük, oliva olajjal kikenünk egy jénai tálat, a sajtot lereszeljük és a joghurtot összekeverjük a sóval, szerecsendióval.
3. A megfőtt karfiolt a jénai tálba fektetett sonkaszeletekre helyezzük, és nyakon öntjük a joghurtos öntettel.
4. A tetejére sajtot szórunk, és addig sütjük, míg a teteje szép barna lesz.
Köretnek készítettem hozzá pár szem héjában főtt krumplit, amit egy kis oliván megsütöttem. Gyors, kiadós, és finom. Jól esett egy kis finomság a szigorú diéta alatt.
2011. márc. 23.
Spenótos gnocchi
Ugyan ez a recept egy kissé időigényes, ha az ember késő este ér haza, de megéri a fáradtságot! Isteni finom!
A receptet a nosalty.hu oldalon találtam, de változtattam az összetevőkön, hogy candidás betegek is fogyaszthassák. Vigyázat! A krumpli miatt szigorú diétában nem alkalmas (az első két hét során)!
Hozzávalók:
2. A fagyasztott spenótot lassú tűzön felmelegítjük, szükség esetén egy kis vizet öntünk alá.
3. A krumplit, a tojást, a sót és a spenótot a liszttel addig keverjük, amíg formázható tésztát kapunk, majd kukackákat formálunk belőlük (1 cm vastag).
4. A kukacokat forró vízben kifőzzük, majd olivára fektetjük.
5. A joghurtot összekeverjük a szerecsendióval, sóval és a fokhagymával, majd a nudlira merjük.
6. Reszelt sajttal tálaljuk.
A spenót íze kevésbé érvényesül ebben a remekben, de ezt én nem is bántam:-)
A receptet a nosalty.hu oldalon találtam, de változtattam az összetevőkön, hogy candidás betegek is fogyaszthassák. Vigyázat! A krumpli miatt szigorú diétában nem alkalmas (az első két hét során)!
Hozzávalók:
- 10 dkg spenót (én fagyasztottat használtam)
- 30 dkg krumpli
- 15-20 dkg tönkölybúza liszt (vagy amennyit felvesz)
- 1 tojás
- só
- pár kanál oliva
- 10 dkg reszelt mozarella vagy anikó sajt
- 1 pohár joghurt
- só, szerecsendió
- 1 gerezd fokhagyma
2. A fagyasztott spenótot lassú tűzön felmelegítjük, szükség esetén egy kis vizet öntünk alá.
3. A krumplit, a tojást, a sót és a spenótot a liszttel addig keverjük, amíg formázható tésztát kapunk, majd kukackákat formálunk belőlük (1 cm vastag).
4. A kukacokat forró vízben kifőzzük, majd olivára fektetjük.
5. A joghurtot összekeverjük a szerecsendióval, sóval és a fokhagymával, majd a nudlira merjük.
6. Reszelt sajttal tálaljuk.
A spenót íze kevésbé érvényesül ebben a remekben, de ezt én nem is bántam:-)
Kókuszos zabpehelykeksz
Ez a recept életet ment a candida-diéta során. Férjemnek minden héten csinálok belőle egy dupla adagot, mert éhséget csillapít. Mindemellett felettébb egészséges a rozsliszt, a kókusz és a zabpehely miatt.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 10 dkg rozsliszt
- 6 dkg zabpehely
- 4 dkg kókuszreszelék
- 7 dkg cukor
- 1 kk. szódabikarbóna
- 10 dkg olvasztott
- 1 egész tojás
- csipet só
1. A sütőt 180 fokra melegítjük, a tepsit sütőpapírral béleljük ki.
2. az olvadt vajba belekeverjük a cukrot, csipet sót, majd a tojással habosra keverjük
3. lisztet, zabpelyhet, kókuszreszeléket, szódabikarbónát összekeverjük
4. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
5. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és 1 cm magas koronggá lapítjuk
6. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük
7. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni.
3. lisztet, zabpelyhet, kókuszreszeléket, szódabikarbónát összekeverjük
4. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
5. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és 1 cm magas koronggá lapítjuk
6. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük
7. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni.
2011. márc. 22.
Zelleres almasaláta mártogatóssal
Az alábbi recept bátran fogyasztható vacsorára vagy sültek mellé, ám az alma miatt csak az első két hetet követően.
Hozzávalók:
a salátához:
- fél fej zeller
- 2 db alma
- 1/2 uborka
- reszelt mozarella vagy anikó sajt
- fél citrom leve
- 1 tk. apróra szelt dió
- só
a mártáshoz:
- 2 dl élőflórás joghurt
- 1 lilahagyma
- 1 fokhagyma
- oregánó ízlés szerint
- 1 tk. pirospaprika
- nyírfacukor
- só
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)